onsdag 12 februari 2014

Hundåret 2013 och mål för 2014

Jahapp. Sjukt sen med detta nu när det nästan gått en sjättedel av 2014, men jag vill ändå sammanfatta och blicka framåt lite. Jag börjar med att checka av vad jag hade för planer och målsättningar och hur det gått med dem och sen vad jag har för saker jag vill genomföra detta år.

Freestyle 2013:


Finslipning av vårt klass 1 program och mycket störnings och miljöträning under våren
Ev en fortsättningskurs under våren
Starta i klass1 minst 3 gånger under sommaren/hösten
Lära in fler och mer avancerade moment


Är det något vi satsat på 2013 så är det freestylen! Vi har startat inte mindre än 12 gånger sammanlagt under året! 9st utav dessa var i freestyle och 3st i htm. 2st var diskningar och 1st uppflytt lyckades vi dansa hem. 23.10poäng blev vår högsta poäng som vi tog i årets sista tävling i Linköping. Jag har gått ifrån att springa gråtande ut från planen till att så gott som att rycka på axlarna och se till att hunden får ett trevligt avslut på planen när det inte riktigt gått som jag tänkt. Kumo har gjort alltifrån att klia sig, fjantat, sprungit därifrån, skällt och jobbat som en häst på planen. Vi har alltid gjort det bästa vi kunnat, och det är fanemig inte så illa pinkat det heller! Kanske inte blivit så mycket nyinlärt, men har velat fokusera på det han redan kan.

Yume har inlett sin karriär genom att en del grundtrick lärts in. De är inte en uppsjö med konster, men nog för att få till ett bra klass I program :) Hon kan slalom och åttan, cirkla runt mig i båda riktningarna och snurra med-och mot-sols (även om motsols inte sitter riktigt hundra utan hjälper än), sitta fint, tass, puss, dansa runt mig på bakbenen, vinka och gå runt ett föremål med baktassarna. Tror det var allt... Har också påbörjat inlärning av position 1,5,9,10 där 1an och 9an sitter rätt bra.

Freestyle 2014:


*Gå en fortsättningskurs för Sussane Jaczewski med båda under våren.
*Fortsätta träna in fler och mer avancerade trick. Bl.a. Baklängesslalom/kunna jobba mer på distans/med rekvisita
*Debutera med Yume i klass I i både FS och Htm
*Nytt, kortare program med Kumo och stanna i klass 1 året ut, vi siktar på att ta fler uppflytt, men framför allt ha ROLIGT på planen, kommer enbart tävla inomhus eller inhägnat och bara 1 start/tävling
*Fortsätta hitta rutiner som passar för oss alla med träning/tävling, bli ännu bättre på att läsa av hunden och vara öppen på snabba lösningar i olika situationer.

Viltspår 2013:


Fortsatt träning inför anlagsprovet under våren. Tänka på att inte gå för fort fram!
Anlagsprovet under sommaren
Börja träna inför start i öppenklass


Under våren la vi en del viltspår på egen hand och jag kom fram till att vi hade en del stora problem i spåret. Det slarvades och tappades och det slutade med att jag i princip blev osäker på allt och bestämde mig för att anmäla oss till en nybörjarkurs under sommaren. Där gjorde vi en del framsteg och under hösten har vi långsamt försökt komma vidare, men det är tufft. Jag har för stunden skrotat planen på prov helt med Kumo och vi spårar bara med tanke på aktivering och att långsamt utvecklas i rätt riktning.
Yume har fått testa på viltspår och älskar det. Jag har prövat lite olika svårigheter och vi har sikte på prov i framtiden.

Viltspår 2014:


Jag kommer inte att "satsa" på viltspår under 2014. Jag kommer syssla med det främst som aktivering och för att få lite härlig skogstid med mina fina. Ska försöka leta reda på lite folk man kan spåra tillsammans med för det är alltid trevligare att ha nån att snacka skit med medan spåren ligger till sig. Så:
*Jobba på Kumos uthållighet och motivation, inte gå för snabbt fram.
*Träna med sikte på anlagsprov för Yume
*Ev anlagsprov sommar/höst för Yume

Utställning 2013:


Ställa på Nippospecialen i Augusti
Ställa officiellt minst 3 gånger under året

I och med Kumos kastrering så var Nippo helt borta från kartan för hans del. Han har ställts ut inofficiellt 1 gång under året för Nina Karlsdotter där han utan konkurrens blev BIR och utagen precis innan placering i BIGet, tyvärr åt Yume upp hans kritiklapp, men vad jag minns så var det mycket bra. Är mycket tveksam till att jag kommer ställa honom något mer som kastrat..

Yume har under 2013:

*Ställts ut på Nippospecialen med ett Yuryo (motsv. excellent)
*Ställts ut inofficiellt i valpklass 3ggr med BIR-valp BIG-valp 2 av gångerna och BIM-valp den 3e gången
*Ställts ut i valpklass på officiell utställning med Excellent
*Ställts ut i juniorklass med VG

Utställning 2014:


*Ställa ut Yume officiellt 2 gånger under året

Agility 2013:


*Nybörjarkurs på Sala BK med Kumo

Jag och Kumo hade mycket roligt på den här kursen, men också mycket bråkigt. Jag jobbade som ett jävla svin med att försöka hinna med att läsa av, pausa, peppa och begränsa honom för att han inte skulle sticka. Ni som känner Kumo vet hur jävla snabbt det går när han bestämmer sig. Det handlar om en millisekund! Och befinner inte jag mig tillräckligt nära då och säger nånting i precis rätt hotande/belönande tonfall; ja, då drar han! Så hur roligt både jag och han tycker att agility är, så kan vi inte hålla på med det just nu. Det får bli när jag blir rik och har flyttat till min gård där vi ska ha maaassor av inhägnade planer och agilityhinder. Eller flyttar till Älmhult.. varför man nu skulle vilja göra det (om inte just för den inhägnade agilityplanen på BK)


Agility 2014:


Yume har fått pröva på lite ett par gånger och jag tror att hon skulle kunna bli en riktigt bra agilityhund om tjockismatte lär sig springa. Kommer inte att prioritera en kurs, men försöka hänga på lite agilityträningar på klubben när de drar igång till våren. Så:


*Inleda Yumes agilitykarriär

Rallylydnad 2014:


Eftersom viltspår går bort för Kumo och vi kommer vara lite begränsade med hur mycket vi kan tävla i freestylen eftersom hunden måste kunna vara lös utan att dra till skogs om det saknas staket, och jag vill pröva att tävla mer med honom så får det bli rally (där man får ha KOPPEL i nybörjarklass!) som vi kommer pröva på lite i år.

*Lära och träna på nybörjarklassens skyltar
*Tävla minst 1 gång officiellt i nybörjarklass


Övrigt 2013:

Fortsätta inkallningsträningen. Ev ta ett par privatlektioner hos instruktör
Ev gå en antijaktkurs
Ev utökning av flocken

Ja, det största övriga som hänt under året var ju utökningen av flocken. Jag som gick från att vara rätt långt gången i mina planer på en pumivalp, till att få heltidsjobb och tvingades inse att valp var en omöjlighet och slutligen i somras ta hem en svart liten shibatjej. Ett månne impulsivt beslut men som kändes rätt ifrån allra första stunden. Kumo är min själsfrände, men Yume är min drömhund. En shiba med en onknapp som svarar sekundsnabbt, med vilja och glädje i en sockersöt förpackning. Hon var alltid menad att komma till mig.
 
Andra stora övrigt är Kumos kastration. Inte önskad eller planerad och som jag funderar en del på om och hur den kanske kunnat undvikas. Men nu är den gjord och förhoppningsvis så får han må bra nu i sina njurar.
 
En antijaktskurs gicks under våren och visst var gav den oss ett par nyttiga tips. Men jag hade såhär i efterhand önskat mig något häftigare störningar och mer aha-upplevelser. Kanske borde jag söka riktig individuell proffshjälp i det här om jag vill ha det. Men framför allt så måste jag vara villig att träna hårt, målinriktat och konsekvent och frågan är om vi klarar det just nu. Kumos inkallning/antijakt-står för tillfället på paus, men jag har alla intentioner på att ta upp den igen, men har svårt att säga när.

Övrigt 2014:

 
Kumo
*Få ner och hålla vikten och muskla upp genom regelbunden allsidig fysisk träning (som skritt-träning, löpträning, vattenlek, klövning m.m). Ev vibbplatte-behandlingar med jämna mellanrum.

Yume
*MH eller BPH under vår/sommar
*HD/ED-röntgen samt kolla patella under våren

Matte
*Gå en hundmassagekurs ute i Möklinta
*Fortsätta att jobba på att bli bättre på att planera och strukturera
*Tänka på att inte planera in för mycket, ge tid för vila och andra icke hundrelaterade aktiviteter också.
*Uppdatera här när det händer saker, inte för att jag "måste" utan för att jag vill! Jag vill dela med mig och jag vill spara mina hundupplevelser i ord och bild i denna blogg, och med det så sätter jag punkt på planer för år 2014 :) 
 

Inga kommentarer :