måndag 21 december 2015

Sammanfattning 2015

Då var det alltså dags att sammanfatta året. Och vilket år det varit! Här kommer både en lång och utförlig sammanfattning.
 
Freestyle:
 
*Ta de sista uppflytten för Kumos FDI och Yumes FDII
 
Yume tog sitt diplom på årets första tävling i Haninge i Januari och Kumo i Karlstad i mars, så det kändes skönt att kunna bocka av så tidigt på året.
 
*Starta Kumo i FS klass 2 med ev nytt program
 
 Redan innan vi klarat av klass 1 hade jag en programidé till klass två och vi tävlade en gång inofficiellt och en gång officiellt. Det är inget dåligt program, men då det inte gick så bra den andra starten så valde jag att utveckla det gamla klass 1 programmet eftersom det redan till stor del "satt". Att vi också skulle klara av att ta FDII med detta program under året känns superfantastiskt och vi har också hunnit med en debut i klass 3 som gick hyfsat med tanke på rådande förutsättningar.
 
*Träna inför klass 3 med Yume

Nja... så mycket fokus på freestylen för Yume har det inte varit under året, men det är klart att det har tränats. Ett par nya trick har vi lärt in som säkert kommer att få vara med i nya programmet. Under 2016 tänker jag att vi ska ha detta lite mer strukturerat i tankarna för att vara riktigt med och fajtas i eliten 2017, men mer om det senare.

*Ev starta Yume i Htm:en

Yume har under året startat officiellt i Htm klass 1 4 gånger under året (1 gång inoff) och det har varit lite speciellt. Som team så tampades vi mycket med skendräktighet och för högt satta förväntningar och krav från mitt håll. I den första officiella starten i maj bröt jag då jag inte tyckte känslan var något bra och i den andra stack hon ut från planen och blev diskad. Efter en hel del rannsakande och träning så lyckades vi ändå få en godkänd start i Augusti. Under hösten och dräktigheten har vi tränat en hel del htm och fått en större förståelse för vad det handlar om, men jag är i nuläget lite osäker på om detta är något vi ska satsa på och prioritera när det kommer till tävlande. Fortsätta träna ska vi i alla fall göra då Htm:en har varit väldigt nyttig för Yumes utveckling i fokus och uthållighet.

*Fortsätta att utveckla och pröva oss i 6+

Nej detta har inte blivit av alls. Jag har velat låta hundarna utvecklas och komma underfund med en del problem vi haft individuellt innan jag tävlar med dem ihop. Sen har ju lillasyster som är en del av teamet flyttat till Gotland så att träna ihop med henne har inte funkat heller.

Annat jag tänkte om freestylen var att inte låta hundarna tävla två dagar i rad och det har vi inte gjort. Ett par dubbla starter under samma tävlingsdag har jag prövat med Kumo, och omvärderat lite hur jag ska tänka om det.

Utställnig:
 *Ställa ut Yume minst 2 gånger officiellt med sikte på championatet
*Shibaspecialen Norge
*Shibaspecialen Sverige

Yume har ställts ut 8 gånger under året med resultaten 2xVG, 6xEX, 5 CK, 1 CERT, 4 R-CERT, 5x Placering BTKL. De gånger hon fått VG har det berott på att hon inte haft päls. Lite surt med alla de reserv-certen, men vi har lärt oss mycket i ringen i år och haft det lite upp och ner med känslan som team även i denna gren under våren. Utställningsåret avslutade vi med en känslomässig toppenhelg i Eskilstuna-Norrköping där vi verkligen jobbade ihop och det var en riktig fröjd att visa henne. Tyvärr fanns det varken pengar eller tid att åka till specialerna i Norge och Tvååker.

Rallylydnad:
*Tävla Kumo fler gånger under året med sikte på diplomet i nybörjarklass

*Fortsätta träna grundfärdigheter och ev också starta Yume i nybörjarklass


Kumo har på 7 starter fått lika många kvalificerande resultat och dessutom titlarna RLD N och RLD F. Jag har utvecklats väldigt mycket som rallyförare där jag nu kan säga att jag FÖRSTÅR sporten till skillnad mot vad jag gjorde i början av året då jag mest såg den som ett komplement till freestylen och kanske inte engagerade mig så mycket. Under sommar/höst har vi tränat regelbundet tillsammans med en liten grupp nere på bruks och nu under "vintern" har Kumo fått gå en kurs där vi fokuserat på skyltarna i avancerad och mästarklass. Yume har tävlat nybörjarklass 3 gånger (med 2 starter över 90 poäng dessutom) och fått RLD N utan att egentligen greppat konceptet rallylydnad. Men nu här i slutet av året känns det som att polletten trillat ner.

Övrigt!:
 
*Förhoppningsvis Yumevalpar i höst

Jo valpar blev det ju, inte som det var tänkt och under några roliga omständigheter bara. (läs mer här om en vill)

*Gå SKK's uppfödarutbildning i höst

Nej, fanns inte tid eller ork till detta och skjuter det på framtiden istället, kanske tills den blir online. Däremot har jag läst och begrundat en del litteratur om ämnet.

*Fortsätta hålla hundarna välmusklade och i bra kondition

Hundarna har varit i hyfsat god form under året. Skulle velat ha en mer regelbunden och strukturerad fysträning istället för att det blir ganska engagerat och intensivt i perioder som det mer har varit. Kumo har varit liiiite åt det runda hållet under hösten med allt tränande och tävlande, men nu ser han ok ut igen, om än omusklad. Mycket nöjd med hur Yume höll formen under dräktigheten. 

*Fortsätta träna viltspår och sök som aktivering

I somras valde jag att ta hjälp av instruktör för att komma tillrätta och få hjälp att komma vidare i viltspåret och det gav verkligen utdelning. I september gick båda hundarna ett godkänt anlagsprov.

*Hinderinlärning i Agility med Yume

Har inte hunnits med och velat prioritera. Mycket av Yumes träning 2015 har gått ut på att "hitta lugnet" och det är kanske inte det en förknippar med agility.

Annat värt att notera under året. Kurser osv.

*Privatträning i belöningsutveckling för Emma Willblad

Denna lilla timme gav mig SÅ OTROLIGT MYCKET! Många polletter som trillade ner när det kommer till hundträning och säkerligen en stor bidragande orsak till alla Kumos tävlingsframgångar under året.

*Massagekurs för Monika Tydén

Något jag velat gjort länge och som båda hundarna uppskattar väldigt mycket.

*Fått "Årets inspirationspris" från Shiba-no-kai

Jätteskoj att jag med vårt tränande och tävlande gett inspiration till andra shibaägare. Det behövs visas att det faktiskt är hundar som vill, kan och klarar det mesta och inte enbart är otroligt vackra att titta på.

*Viltsspårskurs för Anki Juthberg

Väldigt givande att ha någon kunnig som lägger och följer med en i spåret. Jag hade väldigt stor behållning av detta eftersom jag gillar att prata om mina hundar och smådetaljer i hur de jobbar. Fick bekräftelse i att jag KAN läsa mina hundar men också många bra verktyg hur jag ska hjälpa dem i spåret. Jag blev en bättre spårförare helt enkelt.

*Åhörare på clinic+kurs i fritt följ för Emma Willblad

Tävlingslydnad är ju inget jag pysslar med i huvudtaget, även om jag är väldigt nyfiken på det. Men även rally och htm:en bygger ju mycket på positionsarbete och jag kände att jag kunde ha nytta av att få lära mig mer om det fria följet. Jag fick väldigt mycket matnyttigt med mig och efteråt var jag så extremt sugen på att skaffa valp och träna grunder med.

*Utvecklats som hundtränare

Egentligen har nog precis ALLT hundrelaterat som hänt detta år lett fram till just det. Jag tror att jag har blivit en bättre tränare som har samlat på mig en del redskap och jag har kunnat använda mig av dessa redskap när jag tränat mina hundar mot ett specifikt mål. 2015 var året jag lärde min hund, som jag aldrig trodde skulle kunna hålla ett föremål i munnen på kommando, just det. Det kanske inte låter som en sådan stor bedrift. Men det faktum att jag tack vare att jobba både på ett strategiskt plan och sen att faktiskt utföra den, helt utan blod, svett och tårar bevisade för mig själv att vi KAN. En annan sak som jag jobbat mycket med i år är känslolägen. Jag har insett hur mycket jag kan påverka mina hundar genom känslor och hur jag kan försätta mig själv i dem. Mycket finns kvar att lära och utveckla på denna punkten, men att jag bara har fått dessa insikter har hjälpt oss som tävlingsekipage väldigt mycket och jag vill kunna ta det till en nivå där vi klarar det i vardagen också.

Och så avslutar vi med en liten skrytsnutt. Här är det som vi kort och gott åstadkommit i tävlingsväg under året:
 KUMO
1 uppflytt FS Klass I
3 uppflytt FS Klass II
3 kvalificerande resultat Nybörjarklass rallylydnad
3 kvalificerande resultat Fortsättningsklass rallylydnad
1 kvalificerande resultat Avanceradklass rallylydnad
Godkänt anlagsprov i viltspår
5 pallplaceringar varav 3 klassvinster
Tagit titlarna FDI FDII RLD N RLD F

 YUME
1 uppflytt FS Klass II
3 kvalificerande resultat Nybörjarklass rallylydnad
5 placeringar i BTKL på officiell utställning
1 CERT och 4 R-CERT på utställning
Godkänt anlagsprov i viltspår
1 pallplacering varav 1 klassvinst
Tagit titlarna FSII RLD N

Inga kommentarer :